Kategorie

Jak vybrat zahradní houpačku?

Jak vybrat zahradní houpačku?

Výběr zahradní houpačky tak, aby vyhovovala potřebám všech členů rodiny, nemusí být jednoduchý. Existuje totiž spousta hledisek, které je vhodné před nákupem tohoto kusu zahradního nábytku zvážit už jen proto, že správně zvolená houpačka se pravděpodobně stane výrazným funkčním i designovým bodem Vaší zahrady.

Mnoho lidí se rozhodne pro zahradní houpačku z důvodů možnosti dostat se pryč od stresu běžného života, protože posezení na pohodlných polštářích při jemném houpání a pohledu na zelená zákoutí zahrady je velmi uklidňující. Zahradní houpačku ale budete intenzivně vnímat i při všech dalších činnostech na zahradě, takže je vhodné a žádoucí ji zakomponovat do zbývajícího rázu zahrady.

Které parametry zvážit před výběrem houpačky?

Nejvýraznější dělení houpaček je z hlediska materiálu a to na dřevěné a kovové přičemž platí, že materiál houpačky by měl korespondovat s typem zahrady, případně pojetím terasy, zahradního posezení apod. Obecně lze říci, že dřevěné zahradní houpačky navozují romantickou atmosféru a jsou vhodné především do přírodně laděných zahrad. Kovové houpačky jsou vhodnější do moderně laděných zahrad s čistými liniemi, na terasy u moderních staveb apod. Toto ale samozřejmě nelze brát jako dogma- nejdůležitější je, aby se Vám houpačka líbila a zapadala do ztvárnění Vaší zahrady.

Před nákupem je vhodné se též zamyslet nad konstrukcí sedací plochy, která může být pevná, nebo rozkládací- takováto rodinná houpačka pak po rozložení dostane úplně jiný rozměr a je vhodná například i jako alternativa k zahradnímu lehátku, nebo pro spaní venku během teplých letních nocí. Nevýhodou skládacích houpaček je fakt, že jsou povětšinou dražší, než klasické pevné modely.

Dále vezměte do úvahy potah, případně polstrování sedáku a opěradla. Bohatě polstrované houpačky jsou velmi pohodlné, ale mají jednu nevýhodu- v případě horkých letních dnů Vám na nich bude dosti teplo. Dřevěné houpačky bez polstrování, nebo kovové houpačky s potahem ze síťoviny (umělá textilie) sice nenabízí tak velkou dávku komfortu, ale v horkých dnech skrze otvory příjemně odvádí teplo od těla.

 

Přejít na nabídku zahradních houpaček