Kategorie

Jak vybrat držák na televizi?

Jak vybrat držák na televizi?

Koupili jste si televizi s plochou obrazovkou a přemýšlíte, kam ji umístit? Jedním ze zajímavých a v poslední době velmi oblíbených řešení je montáž na stěnu pomocí držáku TV. Takto ušetříte místo, které by zabíral televizní stolek a navíc vytvoříte čistou a vizuálně zajímavou kompozici. Další výhodou je možnost umístění televize přesně do takové výšky, která je ideální pro Vaše oči a bederní páteř (střed obrazovky by měl být v úrovni Vašich očí. Toto samozřejmě platí v pozici, ve které se na televizi běžně díváte).

Prakticky všechny televize s plochou obrazovkou chodí v balení s podstavcem, ale nástěnný držák televize je v naprosté většině případů nutno dokoupit zvlášť. V tomto článku si popíšeme, na co se při nákupu držáku zaměřit.

Provedení: Pokud potřebujete jen jednoduše uchytit televizi na stěnu bez požadavku na její další nastavování, naklápění, otáčení apod., pak Vám bude dostačovat nejjednodušší typ, který má povětšinou jen možnost sklápění a to za použití nářadí. Tento typ je jednoduchý a levný. Pokud chcete s televizí občas pohybovat, natáčet ji, nebo sklápět, pak můžete vybírat ze složitějších nástěnných držáků, které toto umožňují. Často se hodí především možnost natáčení televize, pokud ji chcete pozorovat z různých míst pokoje.

Podporovaná hmotnost TV: Před nákupem TV držáku na stěnu si ověřte v technické specifikaci televize její hmotnost, která musí být nižší, než nejvyšší dovolená hmotnost pro daný držák. V opačném případě si koledujete o malér.

Podporovaná velikost a standard VESA: U každého televizního držáku bývá uvedena maximální velikost televize, kterou je možno na držák namontovat. Před nákupem držáku přeměřte televizi a ověřte, že bude daný rozměr dodržen.

Standard VESA pak udává rozměr děr na zadní části televize, které slouží k uchycení držáku. Ověřte v technické dokumentaci, že Vaše televize splňuje stejný VESA standard, jako vybraný držák, případně jednoduše přeměřte rozměry mezi otvory na zadní straně televize (vodorovná rozteč a svislá rozteč; měřte vždy od středu ke středu otvoru) a tyto rozměry srovnejte s VESA standardy, které podporuje daný držák. Držáky mají většinou více otvorů, přes které je možno televizi uchytit, takže splňují více různých VESA standardů.

 

Přejít na nabídku držáků televize