Kategorie

Jaký materiál je pro zahradní nábytek nejlepší?

Jaký materiál je pro zahradní nábytek nejlepší?

Zahradní nábytek byl po dlouhé roky vyráběný převážně ze dřeva a i v dnešních dnech je tento materiál velmi lákavý především z důvodu přírodního vzhledu a neodolatelné kresbě dřeva, které se pro umístění na zahradu, nebo terasu výborně hodí. Je ale dřevo tím nejlepším materiálem pro výrobu zahradního nábytku? Tuto otázku nelze přesvědčivě odpovědět, protože záleží na tom, jaké designové a funkční požadavky budete na Váš nový nábytek mít. V tomto článku Vám alespoň přiblížíme jednotlivé materiály, jejich vlastnosti a požadavky na údržbu tak, aby byl pro Vás výběr správného materiálu jednodušší.

Plastový zahradní nábytek

Plast je obvykle nejlevnější variantu, avšak ne vždy tou nejhorší. Plastový nábytek je lehký, takže se snadno přenáší, židle bývají obvykle stohovatelné, takže zaberou při skladování minimum prostoru, nevyžaduje krom čištění prakticky žádnou údržbu a při volbě kvalitního kusu dosahuje plast solidní životnosti. Jeho hlavní nevýhodou je pro většinu uživatelů jeho vzhled, který působí levně a do zahrady příliš nezapadá. Je ale nutno říci, že moderní kusy plastového zahradního nábytku mohou být vyráběné díky jeho lisování v prakticky jakémkoliv tvaru i barvě, takže ani z estetického hlediska nemusí být vůbec špatnou volbou především pro minimalisticky a moderně laděné zahrady. Veškerá údržba se prakticky omezuje jen na čistění, na které stačí obyčejná mýdlová voda a hadřík, případně jemný kartáček.

Dřevěný zahradní nábytek

Zahradní nábytek ze dřeva je vhodný především do přírodně laděných zahrad. Dřeva používaná pro výrobu zahradního nábytku lze rozdělit na 2 základní skupiny- jsou to měkká dřeva, která můžete najít i v našich lesích (nejoblíbenější je borovice díky její odolnosti vůči povětrnostním vlivům) a tvrdá dřeva (nejčastěji používaným je teak, někdy nazývaný počeštěným názvem týk; dále pak cedr, eukalyptus a další). Tvrdá dřeva mají delší životnost (až 50 let) u měkkých dřev je tato životnost velmi ovlivněna impregnací, případně lakováním (nejdelší má v tomto případě tlakově impregnovaná borovice (až 20 let). V případě nákupu dřevěného zahradního nábytku doporučujeme připlatit si za tvrdé teakové dřevo, které nejen déle vydrží, ale má také jednodušší údržbu – viz. náš článek “Jak pečovat o teakový zahradní nábytek“. Zatímco u teakového nábytku dostačuje očištění a impregnace teakovým olejem, nebo speciálním přípravkem k tomu určeným, klasické měkké dřevo je třeba jednou za čas obrousit a natřít lakem na dřevo.

Ratanový zahradní nábytek

Ratanový nábytek může být přírodní, nebo umělý. Pro venkovní použití je jednoznačně vhodnější umělý ratanový nábytek, který se designem přibližuje přírodnímu produktu, ale má téměř neomezenou životnost a je prakticky bezúdržbový. Umělý ratanový nábytek je vyrobený z kovového rámu, který je potažen vrstvou plastu obdobně, jako například známé plastem potažené pletivo. Mezi rámy jsou následně vetkaná jednotlivá vlákna také ze speciálního pevného probarveného plastu. Tato konstrukce dává ratanovému nábytku lehkost, téměř neomezenou životnost a příjemný vzhled, který ladí s venkovním prostředím. Údržba se minimalizuje na čistění, které je prakticky stejné, jako v případě plastového nábytku.

Kovový zahradní nábytek

Kovový nábytek může být vyroben z různých kovů- nejčastěji jsou ale používané ocel a hliník. Ocelový nábytek je velmi pevný, takže je vhodný i pro velmi intenzivně namáhané prostory, jako jsou venkovní zahrádky restaurací, terasy hotelů apod. Tento typ kovu vyžaduje určitou opatrnost pro zabránění korozi- tento problém ale bývá dostatečně řešen již při výrobě a to aplikací tvrdého vypalovaného laku (tzv. komaxit). V případě poškození struktury laku je vhodné poškozené místo přetřít barvou na kov, abyste zabránili pronikaní vody k oceli a následnému reznutí nábytku. V případě ocelového nábytku je třeba počítat s tím, že se může v horkých letních dnech rozpálit na téměř nesnesitelnou teplotu a naopak na Vás bude působit velmi chladivě ve dnech bez slunečního svitu, nebo v podvečer. Proto v případě nákupu zahradního kovového nábytku z oceli jednoznačně doporučujeme přikoupit i měkké polstrování.

Hliníkový nábytek se v dnešní době začíná těšit velké oblibě, protože působí moderně, nekoroduje a je velmi lehký a nenáročný na údržbu. Také zůstává chladnější na slunci. Hliníkový zahradní nábytek stačí čistit mýdlovou vodou.

 

Přejít na nabídku zahradního nábytku