Kategorie

Solární osvětlení- jak funguje a kde jej používat?

Solární osvětlení- jak funguje a kde jej používat?

Solární osvětlení za posledních několik let prošlo velký vývojem, když se začaly používat velmi úsporné, avšak dostatečně svítící LED diody a moderní baterie, které netrpí výraznějším poklesem kapacity při často se opakujícím cyklu nabíjení a vybíjení. Avšak základní koncepce zůstává neustále obdobná, stejně jako jeho výhody a nevýhody.

Jak vlastně solární LED osvětlení funguje?

Během dne absorbují solární články energii ze slunce, přeměňují ji na elektrickou energii, která následně dobíjí akumulátory, které jsou součástí osvětlení. Naprostá většina solárních světel má čidlo, které večer při snížení intenzity venkovního světla rozsvítí LED diodu (případně více diod) umístěných v osvětlení. Některé typy lze spínat i ručně, případně obsahují čidla, která světlo rozsvítí při rozpoznání pohybu. Vzhledem k tomu, že jsou solární světla dobíjena sluneční energií je vhodné solární panel instalovat v oblasti, kde na něj svítí slunce co nejdelší dobu. Baterie solárního LED osvětlení se nabije i během zataženého dne, nebo když je solární panel umístěný ve stínu, ale je třeba počítat s tím, že pak nebude solární osvětlení svítit tak jasně, případně tak dlouho, jako v případě přímého ozáření solárního panelu sluncem.

Kam solární světla instalovat

Solární světla mají oproti většině klasických venkovních světel 3 základní výhody:

1. Nepotřebují ke svému provozu elektrickou síť

2. Fungují s malým napětím pouze několik jednotek voltů, takže nemohou ublížit Vám, dětem, nebo domácím mazlíčkům

3. Velmi snadno se instalují- ve spoustě případů je stačí jednoduše zapíchnout do země

Z těchto důvodů je solární osvětlení vhodné všude tam, kde není přístup k elektrickému vedení. Většinou je používáno jako zahradní dekorativní osvětlení cest, schodů, zahradního posezení apod., ale solární světla mohou být využita i pro funkční osvětlení vchodových dveří, nasvětlení nejrůznějších keřů, dekorací, soch, nebo jiných solitérních předmětů na Vaší zahradě, případně jako osvětlení zahradního domku, nebo kůlny ve vzdálenější části zahrady, ve které není k dispozici elektrický proud- v tomto případě stačí umístit samotný reflektor dovnitř daného prostoru a solární panel např. na střechu.

 

Přejít na nabídku solárního osvětlení