Kategorie

Jak vybrat správnou zahradní židli, nebo křeslo

Jak vybrat správnou zahradní židli, nebo křeslo

Pevné, skládací (neboli sklopné), polohovací, stohovatelné, s různou velikostí sedáků a rozmanitou výškou opěrek zad atd. Pro běžnou židli (určenou pro běžnou populaci) je zárukou pohodli sedák ve velikosti 40-50 cm co do šířky i délky, stejný vypočet je možné použít pro rozměry křesel. Obvyklá sedací výška se pohybuje od 44 do 55 cm. Podstatné je také, jaký úhel svírá se sedákem opěradlo, čím je větší, tím se nám bude lépe sedět, ale hůř vstávat. Má-li zahradní židle nebo křeslo područky či boční opěrky, zkontrolujte, jestli jsou dost masivní, dlouhé a je-li jejich povrch tak hladký, aby netlačily. Výrobci svou pozornost zaměřili i na tvary opěráků zad. V době, kdy převážnou část populace trápí bolesti páteře, je to nanejvýš chvályhodné. Je totiž nutno vhodným zakřivením podepřít nejen bederní, ale i krční partii zad. Nejvíce asi oceníte tvary, které kopírují přirozené zakřiveni lidského těla.

Křesílka už nejsou jen praktickým, ale nevzhledným kusem plastového nábytku

Nelze si nevšimnout odklonu od tohoto typu sedacího nábytku v té nejlacinější podobě plastových výlisků. Sázka na kvalitu materiálu vyjde hlavně tehdy, chceme-li, aby na zahradě vydržel dlouhé roky. Trh dávno není na zahradní křesílka skoupý a nabízí je v podobě tvrzeného plastu, ratanu pravého i umělého, hliníku či teaku.

Zahradní skládací židle jako rovnocenné součásti venkovního mobiliáře

Nesou si s sebou stále punc pohotovostního sezení, ale vzhledem ke zmenšujicímu se prostoru, který má lidstvo k dispozici, a k žádané praktičnosti a skladebnosti povýšily na hodnotnou součást sedacího nábytku na zahradu i do interiéru. My ale zůstaneme v zahradě, odkud sklopné židle mohou odvozovat svůj původ. Skládací zahradní židle má v sortimentu nejedna renomovaná výrobní firma, Na eleganci jim nic neubírá ani fakt, že některé jsou určeny jen „pro strýčka příhodu", kdyby nečekaně dorazil někdo „přespočet", jsou ale schopny zastávat roli rovnocenné stabilní součásti zahradního sedacího „parku". Sklopné židle se vyrábějí nejen celodřevěné, celoplastové a celokovové, ale i v kombinaci kov (kostra) a dřevěné područky, nebo jiné části.

 

Přejít na nabídku zahradních židlí a křesel