Kategorie

Radíme s nákupem zahradního stolu, nebo stolku

Radíme s nákupem zahradního stolu, nebo stolku

Čtvercový, nebo kulatý venkovní stůl?

Čtvercová a obdélníková klasika vede, je totiž s ohledem na prostor nejekonomičtější. Zvlášť jsou-li stoly rozkládací, takže se dají přizpůsobit počtu lidí, kteří se kolem nich sesednou. Všimněte si, jestli je v desce stolu otvor pro slunečník, pokud počítáte s jeho umístěním právě uprostřed sezení. Stůl je nejlepší kupovat v kompletu s židlemi nebo křesly, protože jen tak budete mít jistotu, že se dají pohodlně zasunout pod desku stolu i s područkami (pokud je mají) a že pak při jídle nebudete muset sedět na krajíčku sedáku.

Obvyklé rozměry jsou: šířka a výška 70-80 cm, délka 110-180 cm.

Kulaté stoly jsou mnohem náročnější na prostor kolem sebe, zato mají-li jejich desky dost velký průměr (začíná obvykle od 65 cm), pak se kolem vejde nejvíc lidí, aniž by museli sedět „na rohu", Oválné stoly mohou mít sklopná čela, nebo se (při potřebě menší plochy) dospodu zasouvá střední díl desky. Největší stabilitu stolu zajistí masivní podloží vycházející buď ze středu horní desky, nebo z jejích rohů. Kvůli skladnosti a možnosti ukládat je mimo sezonu někde pod střechou se dá většina stolů - bez ohledu na použitý materiál - skládat „na plocho", nebo lze vrchní desku alespoň sejmout Ušetři se tak skladovací prostor. Desky stolů mohou být kompatibilní s materiálem podnoží, ale i rozdílné - kovové nohy doplňuje dřevěná, skleněná či kamenná deska, kombinovat se dá v různých variantách.

Servírovací stoly a stolky

Vyrábějí se opět ze stejných materiálů jako stoly a sedací nábytek na zahradu. S ohledem na terén, po němž se bude stůl nebo stolek pohybovat, je nutné volit velikost a provedení koleček. Příliš malá budou mít nejspíš problém se zdoláním trávníku, opatřená gumovými ráfky se pohybuji mnohem snáze. Kolečka mohou být vpředu i vzadu, kvůli stabilitě je ale u menších stolků lepši varianta, kdy jsou na straně madla (řídítek) pouze nožky. Ve chvíli transportu jsou ve vzduchu, po „zaparkování" zajišťují něco na způsob aretace polohy. Důležitá je i velikost a váha stolků - příliš těžké se nedají použít do rozměklého terénu a potřebují k přesunu zpevněnou plochu.

 

Přejít na nabídku zahradních stolů