Kategorie

Jak navrhnout osvětlení obytné zahrady?

Jak navrhnout osvětlení obytné zahrady?

Aby zahrada měla plnohodnotné, účelné a efektní osvětlení, je třeba mít jasnou celkovou koncepci zahrnující situování jednotlivých funkčních zón a rozmístění jejich konkrétních prvků a zařízení. Musíme stanovit i to, co budeme chtít v zahradě zvýraznit, a co naopak potlačit. Pokud jsme si toto vše ujasnili, je možné vytvořit jakýsi scénář osvětlení zahrady, který hierarchizuje a diferencuje jednotlivé prostory či zóny, který určí druh a charakter jejich osvětlení, ale i to, jakou atmosféru a případně prostorové efekty mají osvětlovací zařízení v obytné zahradě vytvářet. Na základě takového scénáře a vlastního exteriérového osvětlení domu vytvoříme celkovou koncepci osvětlení zahrady (lépe řečeno koncepci vnějšího osvětlení domu a zahrady), která může obohatit architekturu domu i samotné bydlení v něm o novou kvalitu.

Vycházíme-li z toho, že dům je umístěn v zahradě, pak je v rámci komplexní koncepce zahradního osvětlení třeba zajistit zejména:

• celkové osvětlení vstupu na pozemek (s číslem domu, schránkou, audiovizuálním zařízením a elektrickým vrátným), vstupu do domu, přístupu a vjezdu do garáže

• tlumené osvětlení terénu a vegetace předzahrádky

• celkové osvětlení obytné zahrady s důrazem na terasu, chodníky, schody, výrazné výškové rozdíly terénu, zahradní stavby a bazén

• lokální osvětlení pergol, přístřešků a zahradního stolování

• bodové osvětleni prvků a detailů za hrady, které chceme zvýraznit

• osvětlení vodních prvků obytné za hrady

Výběrem vhodných svítidel a jejich příslušným umístěním se vytvoří požadovaná atmosféra a výraz noční zahrady.

Technické řešení zahradního osvětlení

Realizace kvalitního a funkčního zahradního osvětlení předpokládá vybudování samostatného venkovního podzemního elektrického kabelového rozvodu s příslušnými vypínači a zásuvkami určenými do venkovního prostředí. K dispozici je klasická soustava s napětím 220 V nebo soustava s nízkým napětím 12 či 24 V. Bezpečnější a realizačně jednodušší je soustava s nízkým napětím. Soustavu s nízkým napětím lze prakticky nahradit solárními světly, které mohou zajišťovat jak přímé osvětlení menších ploch, tak především bodové a dekorativní osvětlení zahrady. Praktičtější je však rozvod s 220 V, protože v jeho rámci se mohou v zahradě vhodně rozmístit i zásuvky pro malou elektrickou mechanizaci, která je potřebná pro pravidelnou údržbu zahrady (sekačky a pily s benzinovými motory jsou pro obytné prostředí dosti hlučné). Svítidla pevně osazená na fasádě či střeše domu jsou napájena z vnitřních elektrických rozvodů domu. Do systému venkovního osvětlení je praktické zabudovat i pohybové senzory, které automatickým rozsvěcováním přispívají ke zvyšování celkové bezpečnosti.

 

Přejít na nabídku solárního osvětlení na zahradu