Kategorie

Jak vybrat a umístit bazén na zahradu?

Jak vybrat a umístit bazén na zahradu?

Součástí vybavení rodinného domu, chaty nebo chalupy jsou stále častěji malé rodinné (soukromé) bazény. Kromě toho, že blahodárně působí na obnovu psychických a fyzických sil, umožňují jak dospělým, tak dětem i příjemnou relaxaci při plavání, koupání, při hrách ve vodě, značně zvyšují komfort bydlení a v zahradě vytvářejí atraktivní architektonický prvek.

Situování bazénu

Bazén však představuje nemalé investiční a provozní náklady, proto je při jeho návrhu a situování třeba zvážit všechny nezbytné požadavky: od terénních i klimatických, přes konstrukční a ekonomické, až po hygienické hledisko provozu bazénu. Při umisťování bazénu na pozemek je třeba citlivě respektovat řešení celé zahrady i návaznost na samotný dům. Velkou výhodu představuje možnost výhledu na bazén přímo z oken rodinného domu, díky němuž se můžeme pokochat pohledem na upravenou zahradu s vodní plochou a který oceníme hlavně při koupání dětí v dětském bazénu. Aby slunce mohlo za letních dnů dopadat na vodní plochu co nejdéle a tím vodu v bazénu ohřívat, doporučuje se orientovat bazén na jižní nebo jihozápadní stranu. Je vhodné ponechat v blízkosti bazénu přiměřeně velké volné plochy pro odpočinek, hry, opalování. Rovněž by se nemělo zapomenout na určitý odstup od sousedních pozemků, aby bylo zajištěno dostatečné soukromí. Důležitým prvkem je i zeleň v blízkosti bazénu. Stromy a keře musí být vybírány a rozmisťovány opatrně, aby nestínily, resp. nadměrně neznečišťovaly vodní plochu listím, jehličím apod.

Výškové situování bazénu vzhledem k terénu může být v zásadě trojí. Prvním způsobem je umístění bazénu na terén (nejméně nákladné řešení, avšak také nejméně estetické). Druhou možnost před-stavuje zapuštění bazénu na úroveň zahrady (méně vhodné pro malé děti, neboť hrozí nebezpečí pádu do vody, nevýhodou je i větší znečištění vodní plochy). Ve třetím případě jde o částečné zapuštění bazénu do terénu (nádrž přečnívá nad terén přibližně o 50 cm a na její okraje lze usednout).

 

Přejít na nabídku nadzemních bazénů