Kategorie

Tipy a triky pro grilování na dřevěném uhlí

Tipy a triky pro grilování na dřevěném uhlí

Některá jídla se dají skvěle navonět. K tomu se používají dřevěné lupínky, nebo piliny z nastrouhaného bílého ořechu, syrového jabloňového dřeva, borové kůry, rozmarýnu nebo z bobulí jalovce. Ty se po nastrouhání nebo nakrouhání musejí namočit, aby nasály vlhkost. Ke konci grilování jimi pak posypeme žhnoucí uhlí.

Odkapávání tuku má vedle škodlivosti za následek i občasné vyšlehnutí plamenů. Tomu lze zabránit tím, že z masa odřízneme přebytečné kusy tuku, nebo použitím grilovací misky či alobalové fólie. Pokud plameny vyšlehnou, nezbývá, než je uhasit vodou. Nikoliv však politím vodou z lahve, po kterém by žhnoucí vrstva přestala hřát, nýbrž páčkovým rozprašovačem (např. od okeny či jiných čisticích prostředků), který po náležitém vymytí naplníme vodou a máme ho při grilování po ruce. Vznícení plamenů se nadobro zbavíme, když grilujeme v kotlovém grilu s poklopem. I když tuk odkapává přímo do žhavých briket, nevznítí se, neboť pod poklopem k tomu není dostatek kyslíku.

Když s grilováním končíme, nikdy uhlí a popel nehasíme vodou. Mohl by nás popálit výron páry a prudká změna teploty dokáže gril i poškodit. Správné je nechat uhlí zcela vyhořet nebo ho posypat lopatkou písku. Do popelnic nebo plastových nádob na odpadky ho ukládáme, až když zcela vychladne. U kvalitních kotlových grilů stačí jen zavřít ventilační otvory a do 20 minut se brikety či uhlí uhasí. Čisticí pákou pak nahrneme popel do sběrného popelníku.

Pracnou očistu popelníku po vysypání pole nám ušetří hliníková fólie (alobal), jíž dno popelníku vysteleme ještě před nasypáním první dávky dřevěného uhlí.

Také rošt - poté, co zcela vychladne - musíme zbavit zbytků připáleného jídla a přiškvařeného popela. Z příslušenství se k tomu nabízejí speciální drátěné kartáče. Používat odmašťovací saponátové přípravky se nedoporučuje.

 

Přejít na nabídku grilů na dřevěné uhlí