Kategorie

Vybíráme vhodné místo pro zahradní gril, nebo krb

Vybíráme vhodné místo pro zahradní gril, nebo krb

Zahradní krby a grily je vhodné instalovat dle určitých zákonitostí, které si popíšeme v tomto článku.

Krb, nebo gril musí být dobře obsluhovatelný. Musíme tudíž zajistit, aby k němu vedly kvalitní a pokud možno zpevněné přístupové plochy. Místo kolem zařízen i pro přípravu jídla je vhodné vydláždit nekluzným keramickým materiálem, odolnými lamelami, nebo přitesanou či štípanou kamennou dlažbou. Tam, kde sedí strávníci, je možné použít dřevěné podlážky, neboť zvláště večer od země táhne na nohy. Naprosto nevhodné je ponechat v místě grilování jenom trávník. Nejvytíženější místa se brzo vychodí a vzniknou blátivé plochy a cestičky. Mnozí dnes využívají rakouských zkušeností, kde místa kolem grilů a cestičky často vysypávají jemným drceným světlým neprašným kamenem vysypaným na zpevněném písečném podloží.

Je třeba zajistit manipulační prostory pro přípravu potravin. To znamená stoly či poličky, kde jídlo krájíme, naklepáváme, obalujeme atd.

Dále potřebujeme místo, kde máme uloženy ochucovací prostředky i kuchyňské náčiní potřebné pro naši práci. Musíme zde mít i místo pro utěrky na ruce.

Pokud je to možné i někde blízko tekoucí vodu pro opláchnutí rukou - to hlavně u velkých, tzv. společenských zahradních krbů a grilů a sestav pro přípravu jídla.

Musíme mít místo pro složení paliva, a to jak suchého dřeva pro pece, pícky a některé krby, tak dřeveného uhlí pro většinu ostatních zařízení. Pokud používáme plyn, i ten musí být bezpečně uložen a při provozu grilu protipožárně zabezpečen. Před rozhodnutím o tom, kam postavíme zahradní krb či gril nejprve zjistíme nejčastější směr proudění vzduchu. Pokud je objekt na svahu, počítáme s tím, že večer „teče" chladný vzduch dolů, že trvalé proudění chladného vzduchu je obvyklé kolem vodních toků jsou „koryta", kterými rád vane vzduch. Pokud nebudeme při přípravě pokrmů používat pouze dřevěné uhlí nebo i plyn či elektřinu, ale i dřevo, může být kouř z komína pro sousedy značně nepříjemný.

Při hledání místa, na které umístíme zahradní zařízení pro přípravu jídla, nesmíme zapomenout na to, že pro příjemné strávení času u zahradního krbu, nebo grilu je potřeba splnit další dvě nutné podmínky:

• V době slunečního svitu je potřeba, aby prostor byl chráněn před jeho paprsky.

• Zároveň pak večerní chladný vzduch, případně vítr, který se přes den zvedne, nesmí příliš ochlazovat místo pro hosty. Řešení mohou být různá podle místa, kde objekt stojí, a také podle toho, zda potřebujeme víc chránit před sluncem, nebo chladným větrem. Velice oblíbené jsou například zástěny a terasy. Ke stěně domu či terasy je přistavěn krb sloužící ke grilování a část terasy je kryta před sluncem i nepohodou stříškou. Pokud chceme na terase s krbem vydržet jak v době prudkého slunce, tak v době, kdy se ochladí či začne poprchávat, je výhodné použít zasunovací, nebo lépe rolovací barevnou plátěnou markýzu.

 

Přejít na nabídku venkovních grilů a krbů