Kategorie

Moderní poličky do bytu a jejich uchycení

Moderní poličky do bytu a jejich uchycení

Současným trendem je výroba polic jednoduchých moderních tvarů, barevností i detailů. Od konzol a dalších viditelných podpěr se dnes ustupuje k zabudovaným nebo polozapuštěným nosným systémům, které minimálně ruší celkový dojem sestavy v interiéru. Velkou pozornost je třeba věnovat nosnosti polic udávané výrobci a doporučenému zabudování do zdi. Každé položení předmětu na polici vyvolá zatížení na kotevní systém podobný principu páky. Většina poliček má nosnou konstrukci (lišty, konzoly, úchytky) přišroubovánu na hmoždinky do zdi. Druhy používaných hmoždinek vybíráme zásadně podle typu zdi, na kterou chceme polici montovat. V současné době je na trhu velký sortiment hmoždinek do dutých cihel, do sádrokartonu, do betonu či běžných zdí z pálených cihel a pórobetonových tvárnic.

Kotvení systémem skrytých nosníků

Ocelový pás s navařenými masivními trny nebo tyčemi se připevňuje pomocí hmoždinek do zdi, na trny se po zabudování osadí police z masivního, dýhovaného dřeva nebo lamina s předem připravenými předvrtanými otvory. Po osazení je třeba ze spodní části police přitáhnout trn šroubem. Tento způsob se používá vzhledem k připevnění na hmoždinky raději pro málo zatěžované police a při dostatečné tloušťce stěny police. Druhá možnost zabudování je sice méně elegantní, není použitelná do sádrokartonů a pro zdivo z děrovaných cihel, ale zato má velkou výslednou nosnost. V pravidelném rastru přibližně po 60 cm se vyvrtají do zdi otvory o velikosti cca 1 cm. Do těchto otvorů se osazují závitové tyče, na které se z druhé strany nasadí police z masivního, dýhovaného dřeva nebo lamina s předem připravenými předvrtanými otvory velikosti závitové tyče. Tento systém zaručuje pevnost a stabilitu i pro velké zátěže působící na polici.

V našem obchodě najdete police a poličky s prvním jmenovaným systémem- tzn. ocelový pás jednoduše připevníte ke zdi pomocí hmoždinek, následně na něj poličku nasunete a zajistíte šroubem proti pohybu.

 

Přejít na nabídku nástěnných polic