Kategorie

Jak správně sedět na kancelářské židli

Jak správně sedět na kancelářské židli

Poslední poznatky odborníků uvádějí, že správné sezení na kancelářké otočné židli je sezení dynamické. Dynamické sezení se nejčastěji přirovnává k sezení na gymnastickém míči. Na něm nelze sedět staticky, ale je třeba neustále měnit, polohu, balancovat a vyrovnávat. Tak je naše páteř v neustálém pohybu, nemůže tedy dojít k bolestem zad ani jinému z výše uvedených nevýhod sezení statického. Kromě zdravých zad podporuje zdravé sezení kreativitu a produktivitu práce. Na gymnastickém míči nelze odpočívat! Kromě dynamiky v sezení je zapotřebí na kancelářské židli také zaujmout správnou pozici:

• je nutné používat celou hloubku sedací plochy;

• chodidla by měla být položena celou plochou na podlaze, stehna a lýtka by měla svírat úhel 90°. Nesmí být cítit žádný tlak přední hrany sedadla na stehna;

• ruce by měly volně ležet na desce pracovního stolu, přičemž horní část paže a předloktí by měla opět svírat úhel 90°;

• opěradlo kancelářké židle by mělo vhodně podpírat záda. Optimální sklon zádové opěry je 100-105°, záleží však na typu činnosti. Při vyšším sklonu opěradla je třeba zajistit možnost opření hlavy, nejlépe samostatnou opěrkou s nastavitelnou výškou i sklonem. Důležité je nastavení bederní části opěry, která by měla být řešena tak, aby dostatečně podepřela horní oblast pánve a aby bylo alespoň částečně zachováno bederní prohnutí páteře.

 

Přejít na nabídku otočných kancelářských židlí