Kategorie

Bytové doplňky a dekorace vytvoří atmosféru domova

Bytové doplňky a dekorace vytvoří atmosféru domova

Co v bytě dotváří tu klidnou atmosféru, oázu, kde se cítíme dobře - vůně nedělního oběda, oblíbené houpací křeslo nebo porcelánový hrneček na poličce v kuchyni? Teplým a útulným místem se stane každý byt - ať malý, velký, vlastní či pronajatý, prosluněný nebo chladný, až když mu ruka člověka vtiskne osobitý ráz a to prostřednictvím vybavení a nábytku, tak i bytových dekorací.

Doplňky a dekorace vypovídají mnoho o naší povaze a zájmech. Právě ty tvoří typický charakter místností, propůjčují jim neopakovatelný půvab, oživují vzpomínky nebo uklidňují naši mysl. A právě výběru dekoračních a funkčních prvků bychom měli věnovat zvláštní pozornost. Prázdný byt a holé stěny - zavěsíme elegantní lustr a máme obývací pokoj, vhodně volený dekorační závěs - a jako mávnutím kouzelného proutku je z místnosti dětský pokoj. Stěny svého království pak malý človíček vyzdobí - mnohdy proti vůli svých rodičů - dětskou kresbičkou a vtiskne mu tak vlastní pečeť. A stejně jako děti, zkrášlují i dospělí všechny obytné plochy. Vyrostli jsme z dětských střevíčků, nekreslíme po stěnách, a svou lásku k výtvarnému umění vyjadřujeme koupí obrazů. Praví milovníci umění dají jistě přednost originálům oblíbeného výtvarníka, ale i vkusné repliky, fotografie nebo rovnou velký fotoobraz či plakát ladící jak barvou, tak námětem jen podtrhnou vzhled místnosti. Krajinky, zátiší a portréty jsou vhodné do obývacích pokojů, vybavených klasickým, dřevěným nebo historickým nábytkem. Moderní abstraktní umění je ideální především v moderně pojatém bytě. Květinový motiv v předsíni či hale láká na procházku do přírody. Intimní ráz naší ložnici pak dodá nenásilný akt a milostné obrázky. Děti jistě rozveselí dekorace, jako jsou oblíbené pohádkové postavičky a roztomilá zvířátka. Porcelán je již po staletí tradičním dekoračním prvkem. Kávové a čajové soupravy působí elegantně v prosklených skříňkách, kde se stejně dobře vyjímá i sklo. Své příznivce si v posledních letech získala moderní keramika. Její využiti je opravdu bohaté. Svícny, misky, popelníky, květináče, hrnky a hrnečky, konvice a mnohé další proteplí každou místnost. Tradiční lidová tvorba obohatí sváteční výzdobu.

Dekorativní textilie do bytu prostě patří

Vysokou funkční i estetickou hodnotu mají dekorativní textilie. Život bez dekoračních závěsů, přehozů, dek a polštářků si snad ani nedokážeme představit. Bohatě řasené dekorační zavěsy laděné ve stejném stylu a barevném odstínu nábytku, spolu se záclonami dodají obývacímu pokoji zvláštní nádech. Do kuchyně je vhodný jednoduchý závěs z přírodního materiálu, do ložnice naopak satén nebo jemný lehký materiál. Veselé barvy prozáří každý dětský pokojíček. Romantický večer při svíčkách si nemůžeme dopřát každý den. Nezbytné je proto osvětlení. Lustry, lampy a lampičky mohou zpříjemnit každé večerní posezení a dotvořit pravou a kouzelnou atmosféru domova.

 

Přejít na nabídku bytových dekorací