Kategorie

Jaké prvky zakomponovat do návrhu bytu?

Jaké prvky zakomponovat do návrhu bytu?

Rostliny

Jsou-li zdravé, přinášejí do místnosti energii a stimulují aktivitu. Je třeba o ně pečovat s láskou. Jinak chřadnutím působí narušení energie. Popínavé druhy nejsou vždy ozdobným prvkem, mohou se stát vetřelcem. Palmy mají ostré listy, nesmí být tedy blízko pohovek či křesel. Suché květy jsou jen sezónní. Rostliny v květináči rozhojňují kyslík a snižují ionizaci. Jsou krásnějším dárkem, který předčí i bonboniéru.

Zrcadla

Východní filozofové přikládají zrcadlům velký význam. Musí být čistá, nepoškrábaná či zašlá, jinak je účinek opačný. Zrcadlo by mělo být větší, abychom v něm měli „nadživotní velikost" a při oblékání by mělo zobrazovat víc než jen postavu. Zrcadla by měla mít rám a odrážet něco příjemného, například oblohu či doplňkové světlo. Do ložnice však zrcadlo nepatří. Kulatá a oválná zrcadla vytvářejí klidnější představy než čtverhranná. Zrcadla rozšiřují i úzké prostory, vymezují prostor otevřených půdorysů a nahrazují přepážky. Je však třeba s nimi zacházet opatrně. Umístění zrcadla v rozporu s estetickým cítěním vyvolává problémy.

Barvy

Barvy výrazně ovlivňují nálady všech zúčastněných- bydlících i návštěvníků. Proto dobře prostudujte vliv jednotlivých barev, vzájemných kombinací a doplňků.

Světlo

Světlo a instalace osvětlovacích těles na správné místo mění atmosféru i náladu a umocňuje symboliku bytu. Vhodnější než silná žárovka je nepřímé osvětlení. Stropní světlo zjasní stěny a přivádí energii. K navození romantiky jsou však nejlepší bílé svíčky.

Voda

Voda je život a proto k nám má plynout bez překážek. Čistá zklidňuje rozčílení a napětí. Nádrže se ale musí udržovat čisté. Jinak vyvolávají naopak neklid.

Umělecká díla

Jsou vnějším výrazem našeho vnitřního světa. Volte předměty s hladkými hranami a jemným detailem.

Co do bytu naopak nepatří?

Vibrace, které nejsou slyšet", dokud nedozní, mohou vyvolávat stres a neklid. Zvukové kulisy vycházejí z elektroniky, od ventilátorů i spotřebičů. Hučí výtahy, šumí počítače. Nevnímáte je, dokud nejsou vypnuty. Pak si s údivem uvědomíte ticho.

, které nastalo. Hluk tlumí měkké tapisérie pověšené na stěnách nebo rozmístění živých rostlin. Mobilní telefon, klimatizace bez čerstvého vzduchu, počítač, kopírka. To vše ovlivňuje nervový systém a nahlodává zdraví.

 

 

Přejít na nabídku z kategorie "Dům a bydlení"