Kategorie

Jak sladit dekorativní a užitkovou funkci zahrady?

Jak sladit dekorativní a užitkovou funkci zahrady?

Užitkovává a dekorativní část zahrady mají být ve vzájemném poměru odpovídajícím potřebám rodiny. Součástí zvlášť vymezené užitkové části zahrady jsou záhony pro zeleninu (volné i kryté fóliemi), pro jahodník, brambory i některé druhy květin na řez (mečíky). Dále sem patří intenzívní ovocné výsadby (stěny, pásové výsadby), popř. i větší prostorové tvary (zákrsky, čtvrtkmeny), pokud je neumístíme do obytné části zahrady.

Okrasné prvky mají prolínat do všech částí zahrady a celou ji tak esteticky umocňovat. Přitom je vhodné využívat především účelné seskupení a opakování jednotlivých druhů okrasných rostlin (dřevin, trvalek, letniček, cibulovin, skalniček) podle jejich velikosti, struktury růstu, barvy květů a olistění, aby estetický účinek byl po celý rok co největší. Proto vybíráme rostliny, které působí ozdobně nejen květem, ale i listy a plody nebo které mají v bezlistém stavu zajímavou strukturu větvení (pokroucené vrby, lísky, břízy), pestrou barvu výhonů (svída, zákula), otrnění větví (některé růže, dřišťál) apod. V městských zahradách můžeme využít bohaté škály šlechtěných okrasných rostlin.

Výrazný dekorativní účinek mají kromě rostlin i dobře řešené stavební prvky, tvořící součást obytné zahrady, dále cesty, dobře vybraný a sestavený kámen ve skalce, ozdobné keramické předměty a jiné uměle zasazené zahradní dekorace. Osadní zahrádky mají převážně funkci užitkovou. Bývají hlavně zaměřeny na intenzívní pěstování ovoce a zeleniny. Jádroviny se vysazují ponejvíce na zakrslých podnožích a pěstují se ve formě ovocných stěn nebo hustých pásových výsadeb, popř. i jako zákrsky, které jsou hlavním tvarem pro peckoviny. Ve značné míře se pěstuje bobulové ovoce. K intenzívnímu pěstování zeleniny napomáhá používání plastů — plastických fólií ke zřizování pařenišť, tunelových krytů, foliovníků a k nastýlání půdy. 

 

Přejít na nabídku zahradních dekorací