Kategorie

Jak vybrat kulečník? Volba typu, velikosti, účelu.

Jak vybrat kulečník? Volba typu, velikosti, účelu.

Nákup kulečníkového stolu je velký podnik. Existuje několik různých velikostí, stylů, úrovně kvality, které je vhodné brát do úvahy. Před nákupem kulečníkového stolu je především důležité zvolit správný typ, který Vám bude vyhovovat, přeměřit místnost, do které chcete kulečníkový stůl umístit a znát své výdajové limity. Kulečníkový stůl se totiž stane nejen zdrojem zábavy, ale i kusem nábytku, případně hlavním středobodem i dekorativním prvkem dané místnosti.

Jaký bude primární účel kulečníkového stolu

Kulečníkové stoly lze zakoupit v celém spektru kvalit a rozměrů od nejmenších dětských modelů bez nohou, které se hrají podobně jako deskové hry na desce stolu až po velké kulečníkové stoly, které svými parametry odpovídají stolům pro závodní hru a nejrůznější turnaje. Obrovská škála rozměrů a provedení znamená také ohromnou řadu cen. Pro běžné domácí použití nepotřebujete vrchol modelové řady, ale také nechcete vratký stůl, který Vám bude kazit dojem ze hry. Levné varianty mohou být dobrou volbou především pro děti, ale berte v úvahu, že nákup kulečníkového stolu je volbou na několik let (často i desítek let), takže je ve většině případů výhodnější investovat do kvalitnějšího kulečníku, protože se jedná o investici na dlouhé roky. Určitým vodítkem může být váha kulečníku, která napovídá o bytelnosti konstrukce- v případě nejoblíbenějších rozměrů 7 ft a 8 ft lze doporučit kulečníky s váhou přesahující 100 kg, se kterými se sice hůře manipuluje, ale lze již říci, že jsou ve většině případů dostatečně robustní a odolné.

Výběr vhodné místnosti pro kulečník

Výběr místnosti, do které kulečníkový stůl umístíte, je důležitý především z hlediska prostoru, který pro něj potřebujete. Dále je vhodné přihlédnout k hluku při hraní hry a umístit kulečník spíše dále od ložnice, případně hlavního obytného prostoru- např. do herny, upraveného sklepa, apod. Nicméně, pokud si chcete koupit krásný kulečníkový stůl, který se stane středobodem Vašeho bydlení, určitě jej nebudete chtít umístit v odlehlé místnosti pod zemí. Je tedy nutno si seřadit priority a poté začít s výběrem vhodného prostoru.

Výběr velikosti kulečníkového stolu

Velikosti kulečníku jsou udávány ve stopách (značení FT; 1 stopa, neboli 1 FT=30,48 cm) a označují délku delší strany s tím, že kratší strana má obvykle délku poloviny delší strany. Nejklasičtější velikost kulečníkového stolu je 8 FT s tím, že tyto stoly jsou nejčastější i v restauracích, nebo na oficiálních turnajích. Kulečníkový stůl o velikosti 8 FT lze tak doporučit i pro pořízení do domácích podmínek, ovšem je nutno přihlédnout k velikosti prostoru, který máte k dispozici. Je nutno vzít do úvahy délku klasického kulečníkového tága, které měří cca 150cm. Tento rozměr by měl tudíž zůstat na každé straně volný, aby Vám nic nepřekáželo ve hře.

 

Přejít na nabídku kulečníků