Kategorie

Kovový zahradní nábytek- jeho rozdělení a vlastnosti

Kovový zahradní nábytek- jeho rozdělení a vlastnosti


Zahradní nábytek je v současné době vyráběn z mnoha různých materiálů, z nichž se velké popularitě těší v dnešních dnech také kov- především pak lehký hliníkový nábytek s textilní výplní, který je téměř bezúdržbový, poměrně lehký, dostupný v nejrůznějších zpracováních i barvách a lehce přenosný díky nízké hmotnosti. Zahradní nábytek ale může být vyrobený též z oceli. Každý z těchto materiálů má své přednosti, které jej předurčují pro určitý okruh použití.

Ocelový zahradní nábytek

Kovový nábytek z oceli může být vyrobený nejrůznějšími cestami- nejefektnější z nich je kování, nebo odlévání. Takový nábytek pak vypadá nejlépe ve formálním provedení s klasickými tvary evokujícími staré časy a hodí se především do klasicky laděných zahrad s výraznými přírodními prvky, ale v některých případech i do moderních exteriérů. Výhodou tohoto nábytku je jeho bytelnost- jen tak něco jej nezničí, nebo nepřevrátí a proto je ideální pro použití do větrného prostředí, pro venkovní zahrádky restaurací apod. Tento typ kovu vyžaduje jistou péči a prevenci vůči korozi. Avšak není třeba si kvůli tomu dělat těžkou hlavu, protože je již ocelový nábytek z výroby nalakovaný antikorozním lakem (nejčastěji velmi tvrdý vypalovaný lak, někdy též nazývaný komaxit). Mezi nevýhody oceli patří tendence se ohřát na velmi vysoké teploty, pokud na ni svítí letní slunce, případně být naopak velmi studená na jaře a na podzim. Bez použití polstrování není tudíž ocel zrovna tou nejlepší volbou. Kovový nábytek z oceli může být ponechaný venku po celý rok- pouze se doporučuje ošetřit poškozená místa (např. popraskaný nebo obouchaný lak) zatřením antikorozivní barvou v podobném odstínu, jako má samotný kovový nábytek.

Hliníkový zahradní nábytek

Hliník má 2 zásadní výhody- nekoroduje a je velmi lehký. Tento typ nábytku je velmi oblíbený ve spojení skládací hliníkové kostry a textilního potahu, který může mít nejrůznější barvy. Vynikne především v moderně laděných zahradách u novostaveb, případně na balkonech, terasách apod. Nábytek je lehčí, než ocelový a ve většině případů skládací, takže se dobře přenáší a skladuje. Také se tolik nerozpaluje na slunci, takže jej lze běžně používat i bez polstrů. Textilní potah je prodyšný a velmi příjemný v horkých letních dnech, proto se tato konstrukce často používá i při výrobě zahradních lehátek. Kovový nábytek z hliníku je prakticky bezúdržbový- údržba se minimalizuje jen na občasné (1x ročně ideálně po sezóně) promazání pohyblivých spojů a očistu, které lze provést vodou s běžným čistícím prostředkem.

 

Přejít na nabídku kovových židlí

 

Přejít na nabídku kovových stolů

 

Přejít na kompletní nabídku zahradního nábytku