Kategorie

Výhody a nevýhody zahradních fóliovníků

Výhody a nevýhody zahradních fóliovníků

Při stavbě velmi jednoduchých a lehkých skleníků se používá spíše fólie než krytina ze skla nebo syntetického skla. Fólie nevyžaduje žádnou nosnou dřevěnou nebo kovovou konstrukci, ale může se natáhnout na nejrůznější pomocné konstrukce.

Velké fóliovníky se vyrovnají skleníkům. Umožňují pěstování rajčat, paprik a jiné zeleniny. Poslouží také k přezimování odolných hrnkových květin, které sice snesou mírný mráz, ale potřebují ochranu před větším chladem a vlhkostí. Je-li třeba, zapustí se tyto hrnkové květiny do půdy a pak se ještě obalí prodyšným materiálem. Vhodný fóliový tunel může být například nouzovým příbytkem pro palmy nebo cypřišky. Přezimování těchto rostlin venku je však i s ochranou proti mrazu riskantní.

Vlastnosti fólií a jejich vliv na růst rostlin

Fólie propustí oproti sklu cca 80% světla, což by mohlo být na první pohled vnímáno jako nevýhoda- opak je ale pravdou. Naprostá většina rostlin nemá ráda přímé sluneční světlo o maximální intenzitě, ale mnohem lépe prospívají při mírném zastínění a rozptýleném světle, které nesvítí pouze na horní stranu listů, ale dostává se mnohem rovnoměrněji k celé rostlině. A přesně takové světlo fólie poskytuje. Rostliny rostou ve fóliovníku o cca 1/4 rychleji, než v klasickém skleníku- právě proto se na fóliovníky přechází čím dál více i v průmyslovém pěstování rostlin.

Prakticky jedinou nevýhodou fóliovníku tak zůstává samotná fólie, u které nelze předpokládat stejnou životnost jako u skla, nebo polykarbonátových desek. Pokud ale fólii na zimu sundáte a uskladníte v suchém prostředí, pak je její životnost běžně 10 a více let.

Umístění fóliovníku a hlídání teploty

Fóliovník by měl být vždy umístěn na chráněném místě v blízkosti domu. Čidlo hlídající pokles teploty pod bod mrazu (např. na elektrickém topení) pak může zabránit škodám za chladných nocí, a tak cenné i vzácnější rostliny mohou přečkat zimu bez újmy.

Malý fóliovník můžete použít k ochraně sazenic. Zejména na jaře ochrání před chladným větrem a zmírní mírné noční mrazíky. V létě umožní pěstování nízkých teplomilných rostlin, jako jsou okurky, papriky nebo melouny. Na podzim pak ochrání pozdní zeleninu před sněhem a deštěm. Lze jej také kdykoli přenést.

 

Přejít na nabídku fóliovníků