Kategorie

Jak položit zámkovou dlažbu?

Jak položit zámkovou dlažbu?

Nechcete se starat o trávník? Chcete mít krásně upravený dvorek, příjezdovou cestu nebo místo pro sezení na zahradě? Ideálním povrchem je zámková dlažba. Je nejen jednoduchá na pokládku, ale také je snadná na údržbu a vypadá esteticky. Jak na její položení? To se dočtete v našem článku.

Kam se zámkovou dlažbou?

Zámková dlažba je univerzálním materiálem na jakýkoliv povrch a je ji možné položit téměř kamkoliv. Je ideální na příjezdové cesty, dvorky, chodníčky a cesty, ale také na vytvoření místa na parkování, grilování. Co je důležité, je vybrat správný typ a připravit vhodné podkladové vrstvy.

Můžete volit tvar i barvu

Trh se zámkovou dlažbou je velmi bohatý a vy tak můžete vybírat jak z tvaru, tak i odstínu dlažby. Při výběru vždy myslete na fasádu domu, u kterého bude dlažba položená a také na celkový estetický dojem.

Zámková dlažba se vyrábí z materiálu, který je odolný proti mrazu, posypové soli i nepříznivému počasí. Výhodou zámkové dlažby je možnost jejího rozebrání a přemístění na jiné místo. Také se nabízí možnost zámeckou dlažbu přeskládat do jiného obrazce.

Základní vybavení?

  • dlažbu
  • kamenivo
  • štěrkopísek
  • metr, vodováhu
  • smeták
  • řezačku, lámačku
  • ochranné brýle, rukavice
  • gumovou palici

Veškeré vybavení není problém sehnat na jednom místě v hobbymarketu. Ceny jednotlivých pomůcek nejsou nijak vysoké a žádnému kutilovi se zahradou se rozhodně neztratí. Zvláště pokud si na domě zvládne udělat většinu věcí sámi.

Zjistěte, kam teče voda

Než se pustíte do samotné pokládky a přípravy podkladu, zjistěte si, kam při dešti odtéká voda. Při odvodnění je tak důležité dosáhnout toho, aby voda šla směrem od domu na zahradu nebo přímo do odvodního kanálku. Toho dosáhnete správným vyspádováním dlažby podle odvodu vody.

Podloží je klíč k úspěchu

Správná příprava podkladových vrstev je klíčová. Kvalita podloží má výrazný vliv na životnost a funkčnost celkového výsledku. Mějte tak na paměti, že pouze hlína není vhodnou podkladovou vrstvou.Na vytyčeném území je nejprve potřeba vykopat potřebnou hloubku. Ta se určuje podle toho k jakým účelům má dlažba sloužit. Je rozdíl, jestli se bude po dlažbě pouze chodit nebo na ní bude parkovat auto nebo se přes ni bude jezdit.

Pokládka dlažby na chůzi

Doporučená hloubka je 20 - 30 cm, podloží je dobré zpevnit a zhutnit válcováním, dno musí být tak rovné, aby kopírovalo sklon budoucí dlažby. Na připravený podklad se nasype štěrk frakce 4 - 8 mm, štěrk by měl vytvořit vrstvu 10 - 15 cm, vrstvu je nutné opět zhutnit.

Na štěrkovou vrstvu přichází vrstva jemné drtě o zrnitosti 4 mm, která sahá do výšky 2 - 5 cm. Opět je potřeba dosáhnout dokonale rovného povrchu.

Teď už jen poskládat zámkovou dlažbu, jak si přejete. Pokládka je velmi jednoduchá a funguje na principu puzzle. Nezapomeňte, že na připravený rovný povrch už se nešlape, aby se spodní vrstva nenarušila, proto pokládejte opatrně.