Kategorie

LED vánoční osvětlení – působivé světla pro štědrovečerní náladu

LED vánoční osvětlení – působivé světla pro štědrovečerní náladu

LED vánoční osvětlení vytvářejí nádhernou atmosféru a jsou vhodné pro zdobení interiéru domu i zahrady. Krásně umocní vánoční náladu v temnotě, každá zářící žárovečka budí radost. Volba různých světelných řešení je široká a zpočátku to může dokonce vést k nejasnostem. LED vánoční osvětlení světelné řetězy patří mezi nejoblíbenějších druhy vánočního osvětlení. Prodejci je nabízejí v různých délkách, jejich využití je širokospektré ve venkovním prostředí i interiéru. Zkrášlit lze s nimi výkladní skříně, zábradlí domu, sloupy, stromy různých velikostí, keřů, ozdobení hran budovy atd.

LED vánoční osvětlení venkovní! Jaké jsou kritéria pro výběr vánočního osvětlení?

Je důležité vybrat vhodné vánoční světla, neboť některé jsou určené jen pro vnitřní podmínky. LED vánoční osvětlení venkovní - odolný výrobek proti vlhkosti (stupeň ochrany pláště nebo IP) - čím vyšší je IP, tím je výrobek odolnější proti vlhkosti. Výrobky označené IP20 jsou určeny pro použití v suchých místnostech, výrobky s krytím IP44 lze používat jak ve vnitřních, tak v externích podmínkách. Z venkovního světla jsou nejoblíbenější girlandy ve formě rampouchů, které se používají k ozdobení svahů střech a oken, stejně jako dlouhé rovné girlandy pro zdobení stromů a keřů.

LED vánoční osvětlení

Podle typů žárovek se vánoční osvětlení rozděluje na ty, pro které jsou žárovky vhodné, a ty, ve kterých se používají LED diody. Svítidla s výbojkami jsou samozřejmě levnější, ale diody LED ušetří až 90% energie a 50krát déle slouží. LED žárovky se nezahřívají a mají velmi malé rozměry, mohou měnit barvy a blikat, takže možnosti jejich použití jsou mnohem širší než u žárovkových světel. Navíc se stává skutečností, že LED diodypomalu a jistě vytlačují obyčejné žárovky z našich životů.

 

Inspirace pro vánoční výzdobu!

 

Více o LED řetězech, jejich vlastnotech a spotřebě elektrické energie

LED diody (Light Emitting Diodes) se staly populární volbou pro vánoční osvětlení díky své energetické účinnosti, jasnému světlu a dlouhé životnosti. Jedním z hlavních faktorů, který zajímá lidi při výběru osvětlení, je jeho spotřeba elektrické energie. Blíží se nejkrásnější čas roku, a s ním přichází tradiční vánoční osvětlení, které rozjasňuje naše domy a ulice. Ale jaký vliv má vánoční osvětlení na spotřebu elektrické energie a následně na účty za elektřinu? 

LED diody a jejich výhody

Než se pustíme do analýzy spotřeby energie vánočního osvětlení, pojďme si nejprve připomenout, co jsou LED diody a proč jsou tak populární. LED (Light Emitting Diode) diody jsou polovodičové součástky, které při průchodu elektrickým proudem vydávají světlo. Jsou mnohem účinnější než tradiční žárovky a výbojky, protože přeměňují větší část energie na světlo a produkují jen minimálné množství tepla. Tato vlastnost je klíčová pro nízkou spotřebu energie LED osvětlení.

Spotřeba energie vánočního osvětlení

Spotřeba energie vánočního osvětlení závisí na několika faktorech, včetně délky provozu, počtu a typu použitých LED diod, a výkonu jednotlivých diod. Základním měřítkem spotřeby energie je watt (W), který udává, kolik energie osvětlení spotřebuje za jednu hodinu provozu. LED diody jsou obecně mnohem méně náročné na energii než tradiční žárovky. Obecně lze říci, že spotřeba LED diody je asi desetinová oproti spotřebě klasické žárovky. 

Jaké jsou tedy náklady na LED vánoční osvětlení?

U LED osvětlení se opravdu nemusíte bát nákladů za elektrickou energii. U našich led řetězů, ale i jiných druhů vánočního osvětlení platí, že osvětlení s 400 LED diodami (což znamená dlouhý světelný řetěz o délce 40 m- samozřejmě v závislosti na hustotě LED diod) má spotřebu necelých 5W. Při dnešních cenách elektrické energie to znamená cenu přibližně 50 korun za měsíc svícení (při svícení 6 hodin denně). Při využití několika vánočních světelných dekorací (pokud nebudete osvětlovat opravdu celý velký dům, zahradu i interiér) a jejich rozsvěcení vždy pozdní odpoledne + večer bude celková cena za elektrickou energii při svícení celý měsíc prosinec orientačně v rozmezí 5,-Kč až 200,-Kč v závislosti na množství dekorací, LED diod a době svícení. A to už za tu všechnu svítící krásu dle našeho názoru jednoznačně stojí.

Pro doplnění uvádíme přibližné ceny elektrické energie při svícení jeden celý měsíc (při zapnutém osvětlení 6 hodin denně).

Světelný řetěz 400 LED: 50,-Kč

Vánoční svícen 10 LED: 2,-Kč

Vánoční sob před dům 100 cm, 120 LED diod: 15,-Kč

Z výše uvedeného je jasně vidět, že ani celý osvětlený dům Vás ve vánočním období nezrujnuje, pokud budete využívat vánoční osvětlení z úsporných led diod.