Kategorie

Vybíráme zahradní domek

Vybíráme zahradní domek

Zahradní domek poskytne na zahradě uzamykatelný úložný prostor i místo k odpočinku. Abyste vybrali takový domek, který odpovídá vašim požadavkům, promyslete účel koupě, potřebnou velikost i další drobnosti, které od něho očekáváte. Pak už přichází na řadu samotné vybírání. Jaké domky na trhu najdete se dozvíte v článku.

Dělení zahradních domků podle účelu

Zahradní domky se dělí na základní dva druhy, na ryze účelové a na domky se širším využitím.

  • Ryze účelové mají za úkol uskladnit nářadí, zahradní techniku, nábytek i třeba jízdní kola. Hlavní slovo má u nich proto funkčnost. Plocha bývá od 2 do 10 m2 a okna buď nemají, nebo mají jen malá, která slouží k lepšímu odvětrávání, aby se uvnitř netvořily plísně. Nejčastěji se vyrábí z plechu nebo plastu.
  • Zahradní domky se širším využitím mohou také sloužit k uskladňování věcí, jejich hlavní výhodou je ale i možnost využití k rekreaci nebo pro děti. Nejčastěji se vyrábí ze dřeva, takže v zahradě působí velmi přirozeně. Mají otevíratelná okna, která zajistí dostatek světla. Rozměrově se pohybují od 12 do 25 m2, na trhu najdete i větší, ale u těch si na příslušném stavebním úřadě předem zjistěte, jestli k jejich stavbě nebudete potřebovat povolení.

Nejběžněji používané materiály

Plechové zahradní domky

Kovové zahradní domky nabízí příznivý poměr kvality a ceny. Stavba vám zabere jen několik hodin a jejich provoz je díky ochrannému laku prakticky bezúdržbový. Použít je můžete na uskladnění nářadí i třeba jízdních kol. Pro takový případ volte uzamykatelný domek, který pomůže s ochranou majetku. Vyšší stabilitu získáte kvalitním ukotvením. Snad jedinou nevýhodou toho druhu by mohl být horší vzhled. To lze vyřešit pořízením domku, který má povrchovou úpravu v imitaci dřeva.

Plastové zahradní domky

I plast nabízí snadnou údržbu a rychlou montáž. A například domky vyrobené z vinylu jsou naprosto tvarově stálé a ohnivzdorné. Výhoda při montáži je nízká váha, ta je pak ale v běžném provozu spíše nevýhodou, protože neposkytuje potřebnou stabilitu. Proto je bezpodmínečně nutné tento druh pořádně ukotvit. Pokud by se na plastu objevil mech či jiné nečistoty, stačí ho omýt hadicí. Plastové domky můžete pořídit v neutrální šedé, pokud byste chtěli domek, který lépe zapadne do rázu zahrady, volte spíše krémové nebo hnědé odstíny.

Dřevěné zahradní domky

Dřevěné domky nabízí kromě možnosti uskladnění i možnost rekreace. Dřevo díky svému přírodnímu původu dobře zapadne do rázu zahrady a vytvoří tak nejen funkční, ale i estetickou stavbu. Nejčastěji se používá levnější smrkové dřevo, ale pořídit si můžete i bytelný domek z tvrdších dřevin. U dřeva je důležité, aby bylo naimpregnované, aby odolalo povětrnostním vlivům.

Dřevěné domky se dělí podle typu konstrukce. První typ, panelová konstrukce, se používá spíše pro účelové domky. Montáž spočívá v sešroubování předmontovaných panelů a je velmi snadná. Druhým typem je srubová konstrukce, u které budete skládat jednotlivé fošny do předem vyfrézovaných drážek. Na montáž si můžete najmout řemeslníka, ale ve dvou lidech postavíte domek i svépomocí za několik hodin.

Tipy závěrem

- Při vybírání pečlivě čtěte, co vše domek obsahuje. Některé domky se prodávají se střechou, u jiných si ji musíte přikoupit sami.

-Pokud v domku budete uskladňovat hodnotnější věci jako zahradní techniku nebo jízdní kola, vyberte si takový, který je uzamykatelný.

-Zejména u účelových domků je důležité jeho vnitřní rozložení – chybět by neměly poličky, na které přehledně uložíte nářadí a další drobnosti.

-Při hledání zkuste použít online marketplace. Ušetří vám to čas, protože nemusíte navštěvovat každý shop jednotlivě. Např. na Biano.cz je přes 300 zahradních domků na jednom místě.

 

Zobrazit nabídku zahradních domků