Kategorie

Laminátová vs. vinylová podlaha

Laminátová vs. vinylová podlaha

Laminátové a vinylové podlahy jsou v současnosti nejpoužívanější druhy podlahových krytin v českých domácnostech. Víte, jaký je zásadní rozdíl mezi těmito podlahami a kam se jednotlivé druhy hodí? Prozradíme vám rozdíly mezi nimi.

Co je laminátová a v čem je jiná vinylová podlaha?

Laminátová i vinylová podlaha je nejlevnější alternativou k přírodním podlahám. Pokládají se sejným způsobem, buď formou klik systému, nebo celoplošným lepením. Můžete si vybrat z pestré nabídky dekorů od dřeva, kamene, betonu, mramoru... Od přírodních materiálů se liší především cenou a možností širšího využití.

Rozdíl v zátěžové třídě

Největším rozdílem mezi laminátovou a vinylovou podlahou je ten, že se jedná o zcela jiný typ podlahové krytiny. Laminátová podlaha je tvrdou podlahovou krytinou a vinylová naopak měkkou.

Tyto parametry se odráží v zátěžové třídě. Porovnáme mezi sebou vinylovou podlahu a laminátovou podlahu o stejné deklarované zátěžové třídě, nemusí se jednat o stejně odolnou podlahu. Podlahy jsou sice podrobovány testům zátěžových tříd, ty jsou ale u měkkých a tvrdých podlah rozdílné.

Prováděné testy u laminátových podlah jsou mnohem náročnější než pro podlahy vinylové. Jestliže tedy podrobíme vinylovou podlahu testům pro laminátovou podlahu třídy 30, rozhodně by neobstála. V praxi tedy není možné porovnávat zátěžové třídy napříč různými typy podlah.

Možnost použití i ve vlhkém prostředí

Největší rozdíl mezi vinylovou a laminátovou podlahou je možnost jejich využití ve vlhkém prostředí. Zde převažují výhody vinylové podlahy. Té totiž nevadí ani vlhké prostory v koupelně, wellness, apod. Vinylová podlaha je také mnohem lepším řešením do kuchyní a i do koupelen. Nicméně existují i výjimky i mezi laminátovými podlahami. Některé laminátové podlahy jsou vyrobeny speciální technikou, která zaručuje možnost pokládky i do vlhkých prostor. Tyto podlahy jsou 100% voděodolné a podlahu chrání i v drážkách.

Ticho i při chůzi

Pro některé zákazníky může být důležitý faktor hluk při chůzi. Říká se mu kročejový hluk. To je klíčové vodítko k tomu, jak se vám po podlaze bude ve výsledku chodit. Zde jednoznačně vede vinylová podlaha. Laminátová podlaha je tvrdší, a tedy i hlučnější. Vinylová podlaha vyniká elasticitou, která z ní dělá podlahu, po které se chodí velmi příjemně a cítíte také příjemné teplo od nohou a to i v případě, že nemáte podlahové topení. Vinyl je na dotek mnohem příjemnější než laminát. Chůzi po laminátové podlaze můžete sice „ztlumit“ použitím vhodné protihlukové podložky, ale stále se nezbavíte nepříjemného hluku při chůzi úplně.

Odolnost vůči mechanickému poškození a teplu

Stále modernější je použití podlahového topení. Obě tyto podlahové krytiny je možné použít na podlahové topení. Vinyl má nicméně nižší tepelný odpor, je o něco hřejivější při chůzi. Důležitým kritériem je také odolnost podlahy. Přece jen nechcete za několik let podlahu měnit z důvodu jejího opotřebení.

Kvalita podlahy se liší podle povrchové úpravy, kvality zpracování, ale také podle toho, jak se k podlaze ve finále chováte. Pokud doma máte malé děti nebo většího psa, určitě vsaďte na kvalitu. O té vám napoví i cena výrobku. Laminátová podlaha je svojí odolností vůči poškrábání pověstná. Souvisí to i s výše zmíněnou tvrdostí. Hodí se i do komerčních prostor.