Kategorie

Proč použít zahradní osvětlení a kde jej instalovat?

Proč použít zahradní osvětlení a kde jej instalovat?

Zahradní reflektory a lampy prodlouží dobu viditelnosti

Umělé osvětlení zviditelňuje rostliny a jiné zahradní prvky v noční době. Pro návštěvníky a pro kolemjdoucí je to zajímavá podívaná, ale pro uživatele zahrady je největší přínos v tom, že mohou za teplého počasí posedět na terase po setmění nebo v zimě se mohou z okna dívat na zahradu, která má při osvětlení v noci zcela jiný vzhled nežli ve dne. Abyste dosáhli kouzelného účinku, snažte se vytvořit oddělená osvětlená místa, se zajímavými živými nebo neživými prvky na některých z nich. Zimní scenérie s rostlinami pokrytými jinovatkou a sněhem může být zvláště zajímavá, ale svůj půvab má každá roční doba. Je třeba připomenout, že kouzelný účinek nenastane, jestliže se budete snažit osvětlit celou zahradu. Velmi často se osvětlují zahradní nádrže a je to plně oprávněné. Při bodovém osvětlení voda z fontány nebo voda ve vodopádu jiskří jako drahokam a světlo z ponorných svítidel rozzáří hladinu, která pak ve srovnání s povrchem za dne působí zvláštním dojmem. Nádrž je snad jediné místo, kde lze porušit střízlivost při osvětlování.

Osvětlení sníží riziko úrazů

Je smutnou skutečností, že každý rok se zraní na schodech a chodnících zahrad asi 150.000 lidí. Některé z úrazů jsou zaviněny špatnou viditelností a té tedy mluví pro dobré osvětlení na nebezpečných místech, kudy se chodí v noci. Ale pozor- intenzivní bodové osvětlení při spodku schodištního ramene nebo v místě náhlé změny směru chodníku může způsobit víc škod než užitku. Chodec na schodech nebo na chodníku se ze silně osvětleného místa náhle ocitne ve tmě a tím se zvyšuje riziko pádu. Plošné osvětlení, při kterém je přechod mezi světlem a temnotou mnohem širší, je v takových případech vhodnější. Pro hlavní schodiště a pro vozovky je zapotřebí silné osvětlení — s použitím proudu o běžném napětí většinou 230V. Nízké napětí (12 nebo 24 V) lze použít při osvětlování zahradních chodníků a schodů a pro nejrůznější dekorativní světla a lampy.

Venkovní světla pomohou s ochranou Vašeho majetku

Dosavadní zkušenosti nepochybně ukazují, že silné osvětlení kolem domu v noci účinně odrazuje nežádoucí vetřelce. Teprve v posledních letech se začaly používat lampy s vestavěným detektorem PIR (pasivní infračervené záření), které reagují na tělesné teplo. Jakmile se osoba nebo vůz ocitnou v noci v dosahu lampy, světlo se rozsvítí. Rozsah účinnosti detektoru je nastavitelný. Obvyklý typ se připevňuje ramenem ke zdi nad vraty ke garáži nebo poblíž, avšak jiný typ lampy s detektorem PIR lze umístit kdekoliv v zahradě. Lampu s detektorem nelze umístit na místo, kde by byla aktivována každým kolemjdoucím a je zapotřebí zvolit způsob umístění v souladu s domem. Velký výběr těchto svítidel je už i v našich obchodech.

Osvětlení prodlouží dobu pobytu na zahradě

Zvykli jsme si jíst, popíjet a vařit na terase za teplých dnů. Zvláště na jaře a na podzim, kdy jsou krátké dny, je škoda opouštět terasu za soumraku. Díky osvětlení na terase si můžeme pobyt venku prodloužit dlouho po západu slunce. Není žádný „nejlepší" způsob osvětlení k takovému účelu- vždy jde o kompromis. Lampa 200 W pro plošné osvětlení, která je ve svítidle připevněném na zdi domu, ozáří plochu asi 9x3 m. Takové osvětlení je pro pobyt venku plně postačující, ale postrádá dekorativní hodnotu. Alternativou je bodové osvětlení vybraných prvků, jako je pergola, květinová mísa nebo treláž s popínavou rostlinou. Takové osvětlení je mnohem zajímavější, ale je méně účinné, jestliže vaříte nebo podáváte jídla. Další alternativou je použití několika lamp s nízkým výkonem, které měkce osvětlují určitá místa- takové osvětlení je snad nejvíce dekorativní, ale určitě je nejméně praktické.

 

Přejít na nabídku solárního zahradního osvětlení