Kategorie

Jak na údržbu a opravy skleníku?

Jak na údržbu a opravy skleníku?

V podstatě veškerá údržba a opravy námi popisované směřují k tomu, aby se věci udržely v dobrém stavu, zůstaly hezké a byly bezpečné pro vás a vaši rodinu. U skleníku je důležité další hledisko - mnohé z údržbových prací mají přispět k tomu, aby se rostliny udržely v dobré kondici a aby se snížilo riziko napadení rostlin chorobami a škůdci. Zpravidla se větší roční údržba skleníku dělá na podzim a neodkladné práce se dělají podle potřeby v průběhu celého roku.

Podzimní čistění vnitřku skleníku

K důkladnému podzimnímu čistění by měl být skleník podle možnosti vyprázdněn a k tomu je nejvhodnější doba po ukončení sklizně rajčat. Některé rostliny mohou být přechodně umístěny na vhodném místě venku, ale choulostivé rostliny se musí umístit uvnitř domu. Ze skleníku nejdříve odstraňte odpad, zbytky rostlin, staré květináče atd. a pak ostrým kartáčem odstraňte nečistotu z chodníku. Následující prací je omytí vnitřní konstrukce, stěn, skla a veškerého vnitřního zařízení teplým vodním roztokem dezinfekčního prostředku, který se doporučuje pro zahradnické účely. Použijte k tomu ostrý kartáč, škrabku, mycí houbu apod. Je důležité, aby se roztok dostal do všech škvír, kde se mohou ukrývat škůdci. Ti se ukrývají například na hliníkových příčkách (T-profil) -mohou se z nich odstranit drátěnou vlnou. Použijte postřikový nástavec na hadici, abyste zasáhli do škvír a zvláštní pozornost věnujte sklu (polykarbonátu). Když skončíte, mají být všechny povrchy skutečně čisté, bez pevně lpících nečistot a také chodník má být omyt dezinfekčním roztokem. Několik hodin nechte dezinfekční prostředek působit a pak ho zcela odstraňte čistou vodou a kartáčem na dlouhé násadě, abyste dosáhli do rohů. Aby sklo a konstrukce rychle oschly, nechte otevřené větráky, dveře a podle potřeby zapněte topidlo. Připomínka k bezpečnosti práce-před omýváním zakryjte elektrické zásuvky fólií. Ve stejné době vyčistěte všechny květináče a truhlíky. Když je skleník suchý, mohou se do něj opět umístit rostliny, ale před tím u nich očistěte květináče, dále odstraňte suché a nemocné listy.

Podzimní čistění skleníku zvenčí

Začněte se sklem a s konstrukčními díly. Do vody na omývání přidejte saponátový prostředek. Čistění zvenku je obtížnější nežli uvnitř skleníku - potřebujete k tomu kartáč s dlouhou holí, abyste dosáhli až k hřebenu střechy. Po omytí skla a střešních příček omyjte stěny a spodek skleníku. Podezdívku z cihel vydrhněte vodou a speciálním čističem, z dřevěných stěn odstraňte řasy a mechy vhodným chemickým přípravkem.

Obecné údržbářské práce

Je toho víc než jen čistění skla, konstrukce, polic atd. Zkontrolujte všechny železné a ocelové součástky, závěsy, šrouby, zda na nich není rez. Pokud ano, před natřením je ošetřete odrezovačem. Na součástky bez rzi naneste olejový film. Značně zrezivělé závěsy vyměňte. Proudění chladného vzduchu uvnitř skleníku je pro vás nepříjemné, ale rostliny tím mohou být i zahubeny. Zkontrolujte, zda okna a dveře těsně doléhají. Pokud nikoliv, mohou netěsnosti zmírnit lepivé těsnicí pásky. Žaluziové větráky jsou častou příčinou průvanu, proto je dobře prohlédněte. Pokud nejsou stěny skleníku zasklené až k zemi a spočívají na podezdívce z cihel, muže být potřebná oprava spárování. Jestliže je spodek skleníku dřevěný, doplňte případně chybějící prkna. Dřevěné konstrukční díly skleníku se musí prohlédnout, očistit a podle potřeby opravit.

 

Přejít na nabídku zahradních skleníků