Kategorie

Jak vybrat skleník pro Vaši zahradu?

Jak vybrat skleník pro Vaši zahradu?

Nabízejí se skleníky v různých tvarech, s různými rozměry a také jejich cena se různí. Není snadné rozhodnout se pro správný skleník, a jestliže se rozhodnete špatně, bude vás to mrzet dlouhou dobu - proto si dejte dostatek času na zvažování. Je samozřejmě užitečné porovnávat nabídky a prohlížet katalogy, ale je nejlepší je zamyslet se nad základními vlastnostmi skleníku a jeho vhodnosti pro Vaši zahradu.

Jsou rozměry správné? Stejně problematický je příliš malý i zbytečně velký skleník pro vaši potřebu. Skleník nemá být dominantním prvkem zahrady. Nejlepší je, když koupíte skleník s nejblíže většími rozměry, nežli jste si původně plánovali koupit. Kromě délky a šířky zvažujte i výšku, abyste se nemuseli ve skleníku hrbit.

Bude se nám skleník líbit? Skleník s dřevěnou konstrukcí působí v tradičním prostředí lépe nežli kovový skleník, naopak v moderní zahradě se může lépe uplatnit kupolovitý skleník nežli běžný skleník se sedlovou střechou. Nejdůležitější je, aby se skleník líbil vám a vaší rodině. Uvědomte si, že skleník se stává trvalým prvkem v zahradě, který budete mít na očích dlouhou dobu.

Mohu si dovolit koupit právě tento skleník? Většinou je výhodnější koupit hotové skleníkové dílce než stavět skleník od začátku z nakoupeného materiálu - samotné dřevo a sklo jsou dnes drahé materiály. Při koupi montovatelného skleníku obecně platí, že dostanete to, za co jste zaplatili. Za nízkou cenu dostanete jednoduchou konstrukci, která ale pro nároky běžného domácího pěstitele bezproblémově dostačuje. Pokud není peněz nazbyt, doporučuje se kupovat od spolehlivého dodavatele jednoduše zasklený skleník s hliníkovými příčkami. Fóliové skleníky jsou sice levné, vyžadují však po čase výměnu fólie a nejsou vhodné k vytápění. Při koupi skleníku zvažujte i náklady při vytápění různými palivy - vytápění elektřinou je zpravidla nejdražší.

Bude skleník vyhovovat pro uvažované rostliny? Jestliže chcete pěstovat vysoké rostliny, jako jsou rajčata nebo okurky, kupte si skleník se zcela nízko prosklenými postranními stěnami. Naopak pro hrnkové rostliny je vhodnější skleník, jehož stěny jsou ve spodní polovině dřevěné - tím se snižují náklady na vytápění.

Jsou základní součásti obsaženy v ceně? Ujistěte se, že základní součásti nejsou nabízeny jako doplňkové příslušenství, jinak byste je museli zaplatit navíc k základní ceně skleníku. Dobře se přesvědčte, co je zahrnuto do základní ceny. Sklo a větráky v přiměřeném počtu v každém případě patři k základnímu vybavení skleníku. Základové dílce jsou často nabízeny zvlášť, protože nejsou pro stavbu skleníku vždy nutností. Základnu můžete vybudovat z betonu, kamene, nebo dokoupit kovovou základnu.

 

Přejít na nabídku zahradních skleníků