Kategorie

Zahradní dekorace- jejich využití a umístění

Zahradní dekorace- jejich využití a umístění

Rodinný dům a obytná zahrada tvoří kompozici, v níž spolupůsobí architektura domu, živé a neživé prvky a zahradní doplňky. Doplňkem může být efektní velký betonový balvan, hliněná váza, amfora v antickém stylu nebo socha, stará, historická lavička, mobilní květináč, žardiniéra, zábradlí nebo můstek nad hladinou umělého jezírka či různé avantgardní umělecké výtvory. Charakter, materiál a tvarosloví doplňků je věc individuální a výběr v mnohém podléhá celkovému stylu zahrady. Zde přinášíme několik příkladů dekorací a radíme, jak je správně zakomponovat do zahrady.

Zábradlí

Architektonický doplněk, jehož si určitě všimneme na domě nebo v rámci zahrady, je zábradlí. Zábradlí je na terase, na balkonech a lodžiích nebo i na můstku, který vede přes jezírko. Je žádoucí, aby zábradlí korespondovalo s oplocením nebo s pergolou. Nemusí se striktně dodržovat podobnost tvaru. Například máme-li kované oplocení, na zábradlí se může opakovat nebo rozvíjet určitý dekorativní motiv. Zábradlí v rustikálním či historizujícím stylu může tvořit sloupková balustráda (oblíbená v baroku). Lepší však je, když má zábradlí jednoduché tvarosloví.

Dekorativní a výtvarné prvky, umělecká díla

Každou zahradu je vhodné ozvláštnit prvky, které v jiném prostředí nenajdeme. Fantazii se opravdu meze nekladou, stačí si trochu zaexperimentovat a výsledkem může být nová a poutavá dekorace. Umělecké dílo, a nezáleží na tom, zda jde o figurální plastiku, nebo abstraktní dílo z kovu či dřeva, dodává každému prostředí, a tedy i obytné zahradě, nový vzhled a kulturní rozměr. Někdy může být výtvarným prvkem, umístěným třeba na křižovatce cestiček, už nepoužívaná kamenná studna s ornamentálním litinovým krytem nebo stará pumpa. Příjemná na pohled je plastika nebo impozantní pískovcový balvan na volné zatravněné ploše. I více betonových koulí na trávníku může tvořit těžiště prostoru či kontrastní kompozici před cihlovou zdí. Umělecká díla mohou být originály z dílny výtvarníků nebo kopie historických váz a jiných prvků. Plocha zahrady, která je vysypaná pískem či vyložená kuláči, má meditativní charakter a čerpá estetiku ze zenových zahrad Dálného východu.

Výrazně dekorativním prvkem může byt speciální umělecký předmět, jemuž výtvarník předem přisoudí jistou funkci (například hrubě opracovaný dřevěný stojan na láhve a sklenky nebo rozměrné svítidlo), jenž plní nějakou funkci při společenském posezení v zahradě nebo který jen představuje kompoziční prvek v rámci zahradního celku. Někdy nemusí jít ani o nově vytvořené avantgardní dílo, ale netradiční může být jeho použití nebo unii, těmi a působení s dalším prvkem a okolím, což je dáno fantazií a nápadem tvůrce. Ozdobou může být stejně dobře fragment kamenného náhrobku, zlomená litinová mříž, původní branka, barevně zajímavý balvan nebo nalezená dobová glazovaná váza, sloužící jako žardiniéra. Vše je určováno tvořivostí a vkusem a také smyslem pro harmonii celku. Někdy je zajímavá kombinace struktur a povrchů doplňků (kamenná amfora, kovová mříž, dřevěné palisády) a někdy je vhodnější použití jediného hlavního materiálu.

Dekorativní fontánky

Fontánka může být nejen estetickým a výtvarným prvkem, v zahradě může být umístěna i speciálně navržená fontánka na pití ptáků. Různé druhy fontánek jsou vhodnou dominantou uzavřených kompozic geometrických živých plotů.

Aleje pod arkádami

Popínavé rostliny a keře lze upevnit na oblouky arkád. Arkády mohou být v jedné linii a ohraničovat tak například venkovní společenskou terasu od volné plochy zahrady. Arkády obrostlé keři mohou vytvářet zelenou alej, ukončenou zpevněnou plochou se sochou nebo žardiniérou. Umístění všech zahradních doplňků je třeba v rámci kompozice a struktury zahrady dobře promyslet a podřídit zásadě proporcionality. Velký prvek nepůsobí dobře v malé zahradě a stejně tak malý prvek se ve velké zahradě ztrácí. Žádaného estetického a kompozičního účinku doplňků se dá dosáhnout jen tehdy, jsou-li umístěny s ohledem na komplex zahradního prostoru.

 

Přejít na nabídku zahradních dekorací