Kategorie

Paravany a jejich využití v pracovnách a kancelářích

Paravany a jejich využití v pracovnách a kancelářích

Prostorového vymezení vlastního pracoviště pro duševní činnost, umístěného v prostoru, který slouží ještě další funkci (a neměla by to být například hlasitá produkce domácího kina), lze jednoduše dosáhnout přenosnou dělicí stěnou, paravanem, přepážkou nebo panelem.

Paravan může být neprůhledný a plnit současně i funkci nosiče závěsných korýtek na drobnosti, kapes na písemnosti nebo prostě být podkladem pro naše magnetkami, nebo samolepkami přichycené záznamy, nápady, vzkazy a seznamy věcí k vyřízení. Stačí pootočit hlavu nebo využít vlastností našeho pracovního otáčivého křesla.

Typy a konstrukce bytových zástěn a paravanů

Paravany mohou mít různou výšku a mohou být zhotoveny z dřevěného nebo kovového rámu, do kterého je nasazena výplň podle našeho výběru. Může to být povrchově upravená dřevotříska, lakovaný plech, textil nebo korek, který bude vyhovovat pro svoji teplou barvu i příjemnou strukturu, navíc lze korkový panel úspěšně použít jako nástěnku nebo podklad pro plakát. Paravan tohoto typu nebude jistě těžké si zhotovit svépomocí, protože na trhu se výrobky tohoto druhu objevují jen sporadicky. V náročnějších interiérech využijeme, nevadí-li nám jen symbolické oddělení od ostatního provozu, přepážky s výplní z bezpečnostního skla. Použijeme-li průsvitné panely z polykarbonátu, můžeme využít jejich vlastností k vytvoření paravanu v půdorysném oblouku. V kanceláři ale není problém využití ani paravanů v klasickém provedení ze dřeva ve spojení s netkanou textilií, které se na trhu objevují nejčastěji. Takový model vnese do kanceláře příjemnou atmosféru s přírodním nádechem a oživí tak její často chladné a neosobní zpracování. Spojením více takových prvků dostaneme půlkruh nebo vlnovku. Jednoduchým a přitom působivým způsobem vytvoření přepážky vymezující pracoviště může být využití květinové stěny nebo pojízdného regálu na knihy.

 

Přejít na nabídku paravanů