Kategorie

Jak navrhnout uspořádání domu, nebo bytu?

Jak navrhnout uspořádání domu, nebo bytu?

Ukaž mi, jak bydlíš, a já ti řeknu, jak žiješ. Vypovídá řešení vnitřního uspořádání místností skutečně o stylu našeho života? Co ovlivňuje naše rozhodování o zařízení místností? A proč? Dispoziční řešení interiéru by mělo odpovídat především našim potřebám. Nebojte se podlehnout svým snům, pokud to bytové prostředí jen trochu umožní, a porušit tak nepsanou, ale zaběhlou tradici - největší místnost rovná se obývací pokoj, nejmenší pak ložnice. Vstupní místnost je vizitkou každé domácnosti a zcela jistě tady nebudete vařit. I přestože slouží převážně jako odkládací prostor, měla by být útulná a upravená. Praktické šatní stěny, botníky, případně i vestavěné skříně a vhodné dekorace jistě nezklamou. Ve vícepatrových domcích pak bývá schodiště spojující horní patro umístěno právě zde. Nesvěříte-li řešení interiéru bytovému architektovi, je vše ostatní jen otázkou vaší fantazie.

Jakým způsobem tedy volit jednotlivé místnosti?

Připouštím, že panelákový byt vám příliš mnoho volnosti neposkytuje, kuchyň bude vždy, díky elektrotechnickým instalacím, kuchyní, vše ostatní však přizpůsobte vašemu životu a experimentujte.

Ve vlastních domech zvolte místnost pro kuchyň dostatečně prostornou, což nejen umožní její všestrannější využití, ale zpříjemní a ulehčí práci při přípravě pokrmů.

I pro dětský pokoj vyberte velkou a hlavně slunnou místnost. Nábytek a vybavení kupujte podle vzrůstajících požadavků dítěte. Pro miminko, jehož hlavní potřebou je rodičovská láska, zpočátku postačí dětská postýlka a jednoduchá skříňka na dětskou výbavičku. S přibývajícími roky pak můžete pokoj průběžně vybavovat různými skříňkami na hračky, psacím stolem a později zařízením dokonalé studovny.

Ložnice může naopak být chladnější a měla by být stranou všeho dění. V žádném případě však ne průchozí chodbou, pracovnou či odkladištěm všeho, co se vám jinde nehodí. A výmluva „Vždyť tu jenom spíme" či „Škoda každého prostoru" neobstojí. Zařiďte si ji tak, abyste se sem těšili a přizpůsobte vašim intimním nárokům.

Obývací pokoj bývá mnohdy tou nejokázalejší chloubou. Ale i menší místnost, vybavíte-li ji skutečně jen tím, co používáte, splní nepochybně svůj účel.

Touhou každého je mít svou vlastní pracovnu, klidnou, kde vás nebude nikdo rušit a kde se v klidu soustředíte na práci. Výhodná je rovněž místnost s dostatkem světla. Nábytek pak volte funkční, s pohodlným sezením. Ozdobou balkonu v naší zemi je převážně schnoucí prádlo. Zkuste však i tento problém vyřešit například koupí skládacích sušáků a proměňte balkony a lodžie na další obytný prostor, plný rostlin a v létě květin, a dopřejte si zde příjemné večerní posezení za teplých večerů. Určitě přispěje spolu s mnohým dalším ke kvalitě vašeho bydlení.

 

Přejít do kategorie "Dům a bydlení"